Забележителности на гр. Солун

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ НА ГР. СОЛУН

Solun_1

Солун – Прекрасен гръцки град, спускащ се като амфитеатър към водата на Термическият залив от Егейско море. Кстати, на гръцки език означава име на града, Фессалоники – в женски род, гърците любовно наричат нея – „жената на Термаику (Термическият залив)“

Македонският цар Кассандр е основал града през 315 година пр. н.е и му е дал името на своята любима жена Фессалоники, полу-сестра на великят Александър Македонски.

Разположен на кръстопътя на търговски пътища, града е преживял бурни исторически периоди и е събрал в себе си културите на различни народи. Тук са властвали турци, венециански римляни, нормани и българи.

Днес гр. Солун е съвременен град, внимателно съхраняващ своето историческо наследство. Втори по величие в Гърция, гр. Солун се счита за културната столица на Гърция. Неповторимата въздушна аура на града е несравнима със суетният ритъм на Атина. Солунци се наслаждават на живота, независимо от капризите на времето и икономическата криза.

Разходете се по сенчестите улици на града или по слънчевата алея, изпийте чаша ледено студено фрапе в едно от безбройните кафенета или похапнете в крайбрежната таверна и ще усетите как атмосферата на това прекрасно място започва да ви обгръща и да ви кара да се усмихвате.

arist-street
Aristotelous_Plateia

Разходката по града най-добре е да започнете от любимата на всички туристи – улица Аристотел. В самият връх се намират разкопките „Античен Агор“, бившият до преди 2 до 5 века център на древният град. Спускайки се през парка, по посока морето, пресичаме една от централните улици „Егнатия“ ( част от древен „царски път“ свръзващ Андриатика с Константинопол), в ляво можете да видите сградата на бившата турска баня – Бей-Хамам. А от дясната страна – църквата Богородица Халкеон.

Като продължите по пешеходната улица Аристотел, ще попаднете в едноименният площад. Обграден от множество кафенета, Платиа Аристотел е любимо място за местните жители и туристите. От лявата страна се намира паметник на великият философ. Не забравяйте да потъркате палеца на крака му. Казват, че това помага за остротата на ума и съобразителността.

башня2
White_Tower_Thessaloniki

БЯЛАТА КУЛА

От площад Аристотел излизаме на крайбрежната улица. От дясно се намира морското пристанище. Завивайки на ляво виждаме символа на град Солун – Бялата кула. На вид не особено впечатляваща, кулата пази трагични спомени. Построена е в края на 15 век от турците, като част от крепостна стена около града. По време на турското робство, кулата е служила за затвор и място за мъчения и екзекуции, за което е получила името кървава. Турците затварят и изтезават тук през 1863 г. Капитан Петко войвода. През 1890 г,. кулата е боядисана в бяло от един от затворниците в чест на освобождението и от там получава името „Бяла кула“.

Във вътрешността на кулата, на шест етажа свързани с вита стълба е разположена експозиция, разказваща за богатата история на Солун. Сензорни екрани и мултимедийни приложения позволяват на посетителите да се потопят в атмосферата на старинният град.
Почти до Бялата кула се намира паметник на великият Александър Македонски. От тук можете да се отправите на кратка разходка в колоритен пиратски кораб – кафе и да се насладите на очарователната панорама на града и залива.

rotonda
kamara2

РОТОНДА.  АРКА ГАЛЕРИЙ

Ротондата Св. Георги и Арка Галерий (Камара) са съхранени части от двореца на римският император Галерий. Ротондата е била построена през 306 год. като храм посветен на бог Зевс. Има и друга версия – като мавзолей на Галерий. В началото на пети век, сградата е била преобразувана в християнски храм Архангел. Тогава вътрешните стени са били украсени с мозайки, изобразяващи библейски сцени. Част от тях са запазени и до днес.

През 1590 г. по време на турското робство, Ротондата е превърната в джамия на шейх Сулейман Ефенди. От този период е съхранена пирамидата на шейха и единственото оцеляло минаре в Солун. След освобождението, храма възвръща своето християнско предназначение и взема името на съседната църква Свети Георги. Сега Ротондата е музей, но един път в месеца тук се провеждат църковни служби.

Арка Галерий е била построена като паметник, в чест на военните победи на императора. Колоните на арката са украсени с берелефи, изображения на сцени от военните походи на Галерий
.

ano-poli_2
kamara2

СТАРИЯТ ГРАД АНО ПОЛИ

Като вдигнете поглед над Ротондата, можете да видите величествените кули и стени на горният град – Ано Поли или както му казват местните, Кастра. Една  от най-впечатляващите забележителности на Солун, включена в списъка на световното наследство. Византийските стени, обкръжаващи Акропола, са прекрасно съхранени до наши дни и внимателно пазят атмосферата на старият град…

Тесните улици с традиционните постройки, сенчестите площади с уютни кафенета, увити с лози тавернички под вековните чинари, пазят гостите от съвременната суета. А разкриващата се завлядаваща панорама на града, завинаги остава в паметта.

vlatodon-monastery-vlatades
Saint_Catherine

На територията на старият град се намира Семибашенник – служител в затвора на древният византийски порт, манастир Влатадон, църкви Св. Давид, Пророк Илия, Св. Екатерина, Св. Николай.

vlatodon-monastery-vlatades
archaeological

МУЗЕИ В ГР. СОЛУН

Срещу паметника на великият Александър, в дълбокият сенчест зелен парк се намира най-големият музей в Солун и един от най-красивите в Гърция – Археологическият музей. Най-богатата колекция, която е истинско бижу, находки открити в царската гробница Вегина, привлича ценителите на историята. Сред тях е златният ковчег на цар Филип, баща на Александър Македонски, както и прекрасен златен венец

museum-of-byzantine-culture2
Museum_of_Byzantine_Culture

От другата страна на площада, отваря вратите си друг голям музей в Солун – музей на Византийската култура. 11 зали, оборудвани с най-съвременни технологии, представят картини от културата на Византия. Икони, фрески, монети, склуптори. Общо над 3000 експоната. Един билет за музея струва 8€.

Също така в Солун можете да посетите Фолклорно-етнографският музей Македония и Тракия, разположен на улица Василис Олга 68. Музея представя над 15000 експонати – традиционни костюми, предмети от бита, текстил, оръжие и инструменти, интересни фотографии.

Както се и полага на културна столица, гр. Солун предлага на своите гости музеи за всеки вкус: Военен музей, Технически, Железопътен, Олимпийски, Еврейски, музей на радиото, на кинематографията, дизайна, съвременното изкуство.

NOESIS_Planetarium
planetarium

ПЛАНЕТАРИЯ

За децата, а и не само за тях, много интересно и опознавателно е посещението на НОЕСИС или Планетария. Оборудвана с най-съвременни технологични зали зали – цифрова планетария, симулатор на виртуална реалност, 3D космически театър, канят за пътешествия по времената и галактиките. Непременно посетете технопарка. Интерактивните експонати са предоставени за ползване, можете да запалите лампа, да карате колело или да свирите на лазерна арфа. Центъра се намира до околвръсният път в района на Ферми.

Базилика-Святого-Димитрия
Aghia_Sophia_church_in_Thessaloniki

ЦЪРКВИТЕ В ГР. СОЛУН

Главният православен храм на Солун – Базилика Св. Димитър Солунски Миротворец, горещо почитан небесен покровител на града. Базиликата е построена на мястото където мъченически умира Светеца. В северната пътека на Базиликата се пазят мощите му. В храма винаги има много посетители, идващи да се преклонят на Светеца и да оставят бележка с желания.

Още един известен храм на Солун – Света София. Построен на местото на ранно християнска базилика, храма в различните исторически периоди е бил римско-католическа църква и турска джамия. В него са прекрасно съхранени мозайки от иноборческият период и фрески от девети век.

Ще Ви е интеесно да видите църква Св. Пантеломей, Божията майка Дексиас, Свеи Апостоли.

А ако имате възможност посетете и женският манастир Ийоанна Богослова в местността Суроти – на 30 км от Солун, където са и мощите на Св. Арсения Кападокийска и могилата на известният атински отец Паисий.

Абонирате се за нашият бюлетин за да получавате първи нашите статии за Гърция.