100586409_happy_easter

В Гърция са два най-почитаните църковни празници – Великден /Пасха/ и Рождество Христово.

Днес, в навечерието на Великден ще поговорим за великият празник Пасха, който тази година се празнува на 08 Април.

Гърците са православен народ и църквата не е отделена от държавата, за това Пасха е национален празник.

Великата Неделя и следващият ден са обявени за официални празници, а при учениците започва 2-седмична ваканция.

Ако говорим за Атина, в тези дни града остава безлюден, защото много гърци заминават за родните си места по време на празниците. По традиция, Пасха те празнуват със семействата си.

Въпреки, че гръцката църка, както и нашата са приели Григорианският календар, празника съвпада и с църквите, които са приели Юлиянският /старият/ календар.

Страстната седмица (Μεγάλη Εβδομάδα) през 2018 г. започва на 2 април.

Велики четвъртък (Кафаро Deftera) е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: „Вземете, яжте, това е моето тяло!“. После вдигнал чашата и казал: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за опрощение на греховете“.

picture

Тези дни гърците посещават храмовете, които работят денонощно,  опитват се да направят добри дела, пречистват душата си. Стопанките почистват къщите  си, пекат великденски Чурек (tσουρέκι), боядисват яйца (обикновено червени).

В събота, след утринната служба в църквата започва подготовката за честването на Великден. Гръцките домакини започват да се подготвят магеритца „mageritsu“ – супа  от дреболии,  подготвят се за вечерта на Великденската литургия в храма.
Pasxa2 (1)
Към 11.00- 24:00, вярващите гърци се събират в храмовете, в ръцете си държат специални великденски свещи. Точно в 12.00 духовниците обявяват възкресението на Христос, и запалват огън от свещения огън, който е бил донесен в Гърция от Ерусалим. От този огън вярващите запалват своите свещи и ги носят у дома.

IMG_247147e4b372

 Гърците вярват, че горящите свещите  гонят злите духове от къщата и носят здраве на хората. Хората се поздравяват помежду си – „Христос воскресе» (Χριστός Ανέστη) и отговарят „Воистина Воскресе» (Αλίθως Ανέστη), дават си подаръци.

На този ден на празничната трапеза има магеритца, великденски яйца, чурек
1428406036_58726_0

И когато най-накрая дойде дългоочакваният ден, Великден, навсякъде има музика, хората празнуват, целуват се щастливи и се поздравяват, като си пожелават „За много години“ (Χρόνια Πολλά).

В неделя, основно работят мъжете, приготвят Великденската храна – агнешко или агне на шиш.  На балкони, на дворове се вадят барбекюта и скари, пече се агнешко месо и дреболии. Това са основните великденски ястия, но всяка гръцка област добавя към тях своите традиционни ястия от района.

 

Моля, споделете публикацията ако ви е харесала!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *