Когато помислим за „Зимен туризъм“ в България, на всички нас в съзнанието ни изникват нашите великолепни и утвърдени зимни курорти – Боровец, Пампорово и селищата около тях. Някак си в страни остава една прекрасна природна даденост на нашата столица, която много други столици нямат – природен парк Витоша.

 

Нека си припомним някои интересни факти за парк Витоша:

  • Витоша е първият парк в България и на Балканският полуостров – обявен е една година след Лондонското определение за национални паркове. През 1936 г. под влияние на Съюза за защита на природата.
  • Парка се разпростира върху 27 079,114 хектара.
  • Днешният облик на Витоша се е формирал в далечното минало, преди около 80 милиона години в края на мезозойската ера. На мястото, където днес се издига планината, се е намирало море. Сегашният облик на планината се е оформил след поредица от силно активни вулканични дейности.
  • В границите на парка има 9 върха с височина над 2000 метра. В действителност, погледната от Космоса, планината се състои от няколко концентрични заравнености, разположени една над друга, с различна геологична възраст. Най-високият връх е Черни връх (2292 м). В планината са разположени върховете Камен дел, Купените, Боянският водопад и други. В южните части са пещерата Духлата и изворът Живата вода при с. Боснек в долината на р. Струма.
  • Ски писти и лифтове на Витоша:

От картата се вижда, че планина Витоша разполага с отлично изградена структура за зимни спортове.

Нощна писта на Витоша

  • „Симеоновски лифт“ или другото му наименование е „Кабинкова въжена линия Симеоново – Алеко“. Това е най-дълга въжена линия в България (6 270 м.). Шест местните затворени кабинки преодоляват разлика във височината 1085 м, за  30 мин. Долната лифтова станция (І-ва) се намира в землището на квартал „Симеоново“ на 718 м н. в. В първата междинна лифтова станция (ІІ-ра и ІІІ-та в една сграда), намираща се на 1370 м н. в., завършва първата отсечка на въжената линия. В междинната станция кабинките се поемат от второ въже, без да се налага пътниците да слизат и да се прехвърлят. Тук вратите се отварят автоматично, за да могат желаещите да се качат или слязат. През втората междинна лифтова станция (ІV-та), намираща се на 1531 м н. в., минават само кабинките отиващи нагоре. Тук през ски-сезона слизат скиорите, за да се прехвърлят на триседалковата въжена линия „Академика“, обслужваща пистата „Витошко лале“. Горната лифтова станция (V-та) е непосредствено до хижа „Алеко“ – на 1803 м н. в. и през ски-сезона обслужва ски център „Алеко“. Времето за пътуване от долната до първата междинна станция е 18 мин., а от първата междинна станция до горната – 12 мин. (общо: 30 мин.).

Кабинков лифт "Симеоново"

  • Лифт „Лалето“ – триседалков лифт с постоянно закачени седалки. Този лифт е предназначен за спускащите се по ски пистата „Витошко лале“ („Лале 1“ и „Лале 2“).  Долната станция се намира на 1512 м н. в., там където е финалът на ски-пистата. От там започва първата част на лифта „Академика-1“ с дължина 1345 м, която се преодолява за 9 мин. Втората част „Академика-2“ е с дължина 1281 м. и се преодолява за 8,5 мин. Горната лифтова станция е под връх Голям Резен (2277 м н. в.), на 2256 м н. в. Втората част се пуска само при достатъчно сняг и обработени писти

Свързано изображение

  • За съжаление лифт „Драгалевци“ за сега не раборти.

Как да стигнем до „Кабинкова въжена линия Симеоново – Алеко“? Разбира се има организиран градски транспорт, но бихте могли разбира се да пътувате и с автомобил. На място има добре уреден паркинг.

Свързано изображение

С градски транспорт – начална спирка „Хладилника“. От там тръгва автобус No. 122, който  е през 15 мин. от 7,45 ч. сутринта до 19.45 ч. вечерта.

С автомобил – противно на очакванията, до долна станция на кабинковия лифт „Симеоново – Алеко“ НЕ се стига през кв. Симеоново. Ако идвате от центъра по бул. „Симеоновско шосе“, на пресечката с околовръстния път трябва да завиете на ляво и след два-три километра  има табелка „Кабинков лифт надясно“. Следват 500 м. неравности по пътя и платен паркинг, на който можете да си оставите колата срещу скромните 2 лв. за целия ден. Тук се намира и спирката на автобусите от градския транспорт.

Удобни за ски ваканция  са апартаментите „ТИМОК“ и „Овче поле“.

ЗИМНИ КЪНКИ

Вашите снимки тук :)

През зимата в центъра на гр. София се изграждат множество зимни пързалки за удоволствие на софиянци и гостите на града. Но безспорен лидер е зимен стадион „Славия“. Със своите европейски размери и професионално оборудване зимният стадион е безпорният лидер. Ако нямате зимни кънки, не се безпокойте, само срещу 3 лв. Можете да наемете кънки всякакви размери и модели.

Апартамент „Любляна“ е само на 10-на минути пеша от зимен стадион „Славия“.

ПОСЕЩЕНИЕ НА ИЗБА И ДЕГУСТАЦИЯ НА НАЙ-ИЗВЕСТНИ БЪЛГАРСКИ ВИНА

Izba_P_02

Съвсем близо до апартамент „Любляна“ е националния „ДОМ НА ВИНОТО“. Това е и най-старата изба на територията на гр. София. Домът на виното освен впечатляваща туристическа атракция е и интересна за любопитните да научат историята на виното, тайните на дегустацията и оценка на качеството. Например само за 27лв. бихте могли да направите дегустация на 3 вина, съчетани със специални хапки и приятна беседа с професионалисти.

Посетете зимна София! А ние ще Ви помогнем да превърнете ваканцията си в незабравимо изживяване

Амик Апартментс

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *