Продължаваме темата „Как да инвестираме в имот„. Какво е необходимо да направите за да може да получите максимално висок доход за жилището, в което сте инвестирали?

Не всяко жилище е подходящо за осигуряване на постоянен и висок доход. При покупка на жилището за отдаване под наем подхода е съвсем различен от този за жилище за живеене. Нюансите са много, но основните критерии, които интересуват повечето наематели са -качество на строителство, инфраструктура и близост до метро станция, начини за пътуване до центъра. Преди покупката на жилище за отдаване под наем трябва да си отговорите на доста въпроси. Никак не е лесно да определите стойността на ремонта, към какъв тип наематели се насочвате и съответно какво обзавеждане да направите, така че разходите да не превишат възможностите за доходи.

Действителността е такава, че днешният пазар предлага на потенциалните наематели различни типове жилища, според различните вкусове. Много инвеститори се блазнят от идеята да закупят скъпи жилища, да ги обзаведат скъпо и да получават по-висок наем. Но те забравят, че клиентите в тази категория са по-малко, а конкуренцията е значителна. Именно по тази причина много внимателно трябва да подходите към изследване на пазара преди да пристъпите към инвестиция в жилището за отдаване под наем. Задължително е високото качество на имота. Това понятие е доста обширно и сега ще се опитам да опиша някои съществени фактори:

  • Жилището задължително да е в чертите на града.
  • Колкото е по-близо до метро станция, толкова по-лесно ще намерите наематели.
  • Непосредствената близост до центъра на града значително влияе върху цената на наема.
  • Развитата инфраструктура играе съществена роля при избора на потенциалните наематели. Например обекти, като супермаркет, болница, училище, спирка на градски транспорт, детска градина и т.н., значително биха привлекли наемателите.
  • Добри съседи – това е още един важен елемент за наемателите. Шумни съседи, много домашни любимци биха отблъснали вашите наематели много бързо и те често ще се сменят. Доколкото е възможно убедете се че съседите няма да създават проблеми за в бъдеще.
  • Върху цената на наема влияе не само състоянието на жилището, но околните площи – градинката в двора, наличието на асансьор, състоянието на стълбището, входната врата, състоянието на сградата.
  • Най-лесно се отдават под наем двустайни и тристайни апартаменти, които биха могли да ги наемат семейства, двойки, студенти.
  • Повечето наематели търсят обзаведени жилища с кухня, пералня и кухненска техника.

 

Можем да обобщим критериите за идеалното жилище за отдаване под наем – това е икономичен апартамент, който е в нова или почти нова сграда с асансьор. Една или две мебелирани стаи, обзаведен кухненски бокс със пералня – това са важни критерии за избор. Разстоянието от метро станция или голяма спирка на обществен транспорт да не е на повече от 10 – 15 минути пеша.

Наемателите обръщат внимание на общите външни площи, състоянието на входната врата, стълбите и коридорите на сградата.

Ако Вие сте намерили жилище, отговарящо на основните критерии и неговото състояние Ви удовлетворява, то Вие можете с козметичен ремонт, без голяма инвестиция да го обзаведете и подготвите за отдаване под наем бързо и евтино. При ремонтите на баните, сменете смесителите и аксесоарите с нови. Не струват много, но придават съвсем друг вид на банята.

Също така е необходимо да смените и обзавеждането. В НИКАКЪВ случай не вземайте старите мебели на баба си или от гаража. Купете нови, не е задължително да са скъпи. На пазара има огромно предлагане и множество отстъпки за мостри и т.н. Дори и един стар диван или гардероб ще унищожи цялата ви концепция и ще отблъсне качествените наематели.

Постарайте се да не претрупвате, като съчетавате цветове и модели. Ако е необходимо консултирайте със специалист, дори и да платите за това – тези средства ще Ви се възвърнат бързо във вид на качествени наематели. Например на amiksite.com  ще Ви предложат варианти от които ще спестите средства.

За обзавеждането ще отделим допълнителна тема.

Разбира се има и наематели, които държат да си донесат мебелите, но те са сравнително малко и Вие значително ще намалите възможностите на жилището за отдаване под наем ако не го обзаведете.

Съобразявайки се с горните съвети ще можете да инвестирате в подходящо жилище, което след съответният ремонт и обзавеждане да Ви осигури стабилен доход.

Ако тази статия Ви е харесала, моля да я споделите в социалните мрежи.

amikapartments.com

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *