Само на километър от София, кв. Младост, се издига величествен монумент със красива и противоречива история. За съжаление за този паметник липсва информация в официалните туристически справочници на София. Липсва дори и табела на околовръстният път. Но въпреки всичко все повече хора, включително и чужденци намират пътя и успяват да стигнат до красивият и изпълнен със символи монумент. И за награда дори да чуят звука на множеството камбани, възстановени след превратната история.

Ето накратко и историята на паметника:

През 1978г. на събрание на ООН е решено следващата година да бъде обявена за година на детето, а Людмила Живкова, като министър на култура решава да отбележи подобаващо тази инициатива в България. Идеята е да свали Желязната завеса и да покани в България деца от много националности. Това се случва през лятото на 1979г. В периода 16-25 август се провежда първата Международна детска асамблея „Знаме на мира“ – фестивал на детското изкуство под егидата на ЮНЕСКО и под мотото “Единство, творчество, красота”. В асамблеята се включват делегации от 77 държави, които творят заедно и опозноват културата на другите държави, състои се Международен детски парламент, който изпраща мирно послание към света, а кулминацията на събитието е откриването на нов паметник в покрайнините на София, в близост до строящия се тогава жилищен комплекс Младост.

Паметника е изграден за 30 денонощия. Състои се от един основен монумент и 4 вертикални пилона. Пилоните сочат към четирите краища на света, на върха им е оформена сфера, изразяваща земното кълбо. Вътре в монументите спираловидно са закачени спираловидно седем камбани с общо тегло 12 тона, символизиращи седемте континента на света.

1-%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b8%d0%ba-atrium-bg

Около високият монумент са разгръщат два бетонни полукръга с 186 постамента. На всеки постамент може да се закачи камбана. В момента има 107 камбани, като най-новата е на футболен клуб Базел, поставена на 22 ноември 2016г. Повечето камбани са поставени от детските делегации участвали в асамблеята “Знаме на мира”, като най-старата сред тях е от XIв. Най-внушителна е българската камбана, която тежи 1300 кг. в чест на 1300 години България.

Заедно със строителството на паметника се оформя и парково пространство с обща площ 380 декара – Международният парк на децата от света. В него са засадени десетки растителни видове от различните държави, изпратили деца на Асамблеята на мира. Първоначалният замисъл е събитието от август 1979г. да е еднократно, но то се оказва толкова успешно, че ООН, ЮНЕСКО, УНИЦЕФ и страните участвали в асамблеята заявяват готовност да подкрепят още подобни събития. Така асамблеята “Знаме на мира” се превръща в традиция, провеждаща се на всеки 3 години и се оформя като нова форма за дипломация и сътрудничество в името на мира. До 1989 г. в София се провеждат четири асамблеи и четири срещи на деца от целия свят. В тях са участвали общо 3900 деца от 138 държави и 14 000 деца от България. Събитието от 1989г. е и най-успешното  – участват деца от цели 135 държави.

Снимки от асамблеите „Знаме на мира“
Източник: В. Земя и „Четвърта власт“

След промените от 1989г. Камбаните биват изоставени и дори през 1996 г. е направен опит за тяхното разрушаване. Опита е спрян от будни граждани, жители на кв. Младост.

През 1999г. дъщерята на Людмила Живкова – Евгения, създава фондация “Знаме на мира” с цел да се възроди първоначалната идея на Асамблеята. През 2002г. се поставя първата нова камбана от 1989г. насам – подарък от папа Йоан Павел II по време на визитата му в България. Израел също дарява камбана през 2006г. През 2009г. фондацията отбелязва юбилея на Международната детска асамблея в доста по-скромен вид – чрез конкурси за детски рисунки на хартия и на асфалт. В събитието се включват множество български училища от чужбина и от страната.

6-%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d1%83%d0%ba%d0%ba

Поглед към Камбаните и Витоша
Източник: НУКК
DCIM100MEDIADJI_0060.JPG

Поглед от дрон
Източник: Дрон на SSC

За щастие все повече хора избират да посетят този паметник зареден с енергията на хиляди деца и дано дойде момента, в който там отново да се съберат хиляди деца в желанието си да премахнат бариерите и разделението между хората.
Защото само децата могат да променят света, те са нашето бъдеще!

 

Статията е по материали на:
http://spasisofia.org

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *