До 2009 година най-популярният метод за печалба от инвестиция в имоти беше препродажбата или новото строителство. Целта е да закупите имот на по-ниска цена и да го продадете на по-висока веднага или след време. Най-ликвидни бяха жилищните имоти. Главната цел беше да закупите жилищен имот, чиято стойност да бъде гарантирана с времето. Такъв имот се явяваше на практика всеки в столицата и големите градове.

Годините на кризата промениха ситуацията и днес инвестицията в имоти за препродажба не винаги е с гарантирана печалба. Даже не рядко има и спад на цените. Всъщност жилищният имот може да обезпечи стабилен доход за тези, които са готови да инвестират в имоти за даване под наем. Все пак преди да се включите в този бизнес е необходимо да се съобразите с определени условия и да обмислите параметрите на инвестицията си.

В КАКЪВ ИМОТ ДА ИНВЕСТИРАМЕ?

Съществуват не малко методи за получаване на доход от отдаване на имоти под наем и за това ще разгледаме различни варианти, които да обмислите преди да направите сделката.

Една възможност – да закупите малко помещение на партерният етаж на жилищна сграда. Даже малко не жилищно помещение може да намери своят наемател, който иска да направи малък магазин, работилница или офис.

Друга възможност е ако закупите апартамент за даване под наем – такава собственост винаги се търси от наемателите. Неудобството, е че инвестицията е голяма и възвращаемостта е дълго време. С други думи, тази инвестиция е по-сигурна от влог в банка, а и при сегашната политика на банките за нулеви лихви по депозитите  се оказва и по-печеливша. Ако разполагате със свободни средства тази инвестиция ще Ви гарантира не само сигурност, но и добра доходност.

Има пряка зависимост между место положението на имота и стойността на наема. Също така е важно да знаете, че от съществено значение е вида на фасадата на сградата, входа и етажа. Важно е сградата да се намира близо до градски транспорт, най-добре метро и да има удобства за паркиране на автомобили.

Когато правите изчисления на инвестицията трябва да се поинтересувате от наемите на подобни имоти в квартала. Това става най-лесно чрез специализираните портали за имотни сделки.

Така можете да сметнете вашата желана възвращаемост.

Например ако закупите имот за 72 000 лв. и установите, че наемите на подобни имоти в района са 600 лв. сметката е:

600лв. х 12 месеца = 7 200 лв. доход за година. Т.е. ще си изплатите тази инвестиция за 10 години, при доходност от 10% годишно – значително над лихвата на депозитите в банките. Е разбира се съществуват рискове от от некоректни наематели, както и периоди, в които жилището няма да носи доходи.  За тази тема ще говорим в друга наша статия.

Ако закупувате нов имот проверете качеството на строителството. Най-добре е да намерите други сгради строени от същият строител преди това и да видите как изглеждат в момента. Разровете в Интернет за мнения от клиенти на същият строител.

Ако закупувате стар имот разгледайте внимателно тръбите на водопроводната мрежа и електрическата инсталация. Имайте в предвид, че подмяната и ремонта им е значителна сума, която можете да се опитате да приспаднете от сумата за придобиване.

Огледайте внимателно ъглите и таваните за течове и пукнатини. Ако има такива, изяснете си произхода им.

Има определени критерии с които трябва да се съобразите преди да пристъпите към инвестиция.

Би било много добре ако още преди закупуването предвидите бюджет за ремонт и обзавеждане, за да не се окаже, че покупката ще изразходи целият Ви бюджет и няма да можете да го отдадете под наем бързо. На тази тема ще поговорим в отделна статия.

Ако тази статия е била интересна и полезна за Вас, моля споделете я в социалните мрежи!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *