Особенности на времето  на Халкидики

Приятни новини за онези, които са обичат слънцето. На Халкидики има 280 слънчеви дни в годината и климатът тук е много приятен – средиземноморски. Дори в „горещия сезон“ (юли-август) горещината се понася лесно поради ниската влажност, а дъждът, ако се случи, е кратък и не навсякъде. Например, селището Полихроно е „анормална зона“, дори и да вали във всички близки села, дъжда ще го заобиколи. 

Изобилието на борови гори, цветни полета и, разбира се, близостта до морето с целебните йодни изпарения прави въздухът  чист и здравословен.

Няколко села в Ситония и Касандра са центровете на пчеларството в региона.  Пчелите определено няма да живеят там, където има проблем с околната среда. Медът е много сладък и за всеки вкус (цветен, бор), може да бъде закупен в специализирани магазини или в които и да е супермаркет – той е  там на рафта с местната храна. Между другото, може да се вярва на качеството на местните продукти, включително и пчелният мед.
Благодарение на лечебните свойства на Халкидическия въздух туристите идват тук не само да се отпуснат, но и да бъдат лекувани. Известен е ефекта от лечебните извори, разположени на първия ръкав в село Агия Параскеви, където  има спа-клиника.

Наемане на жилище

 

eks_night_large

В Халкидики има много богат избор на жилища под наем: студия, апартаменти, къщи, вили. Цената зависи от сезона, близостта до морето, наличието на собствена градина, плувен басейн, закуска и всякакви малки удобства в дома. През последните години, според моите наблюдения, повече семейства с деца предпочитат да наемат жилища за по-дълъг период от време, като по-удобна и изгодна алтернатива на хотелите.
Като правило, апартамента или вилата има всичко необходимо за комфортен живот (Интернет, кухня с всичко необходимо, печка, фурна, балкон, тераса, хладилник, климатик, и дори в някои случаи, пералня. В случай, че няма пералня, а имате нужда да перете, винаги ще се споразумеете за това с домакинята.

Ikies Night_ 022_lЦените през юни, септември са около от 40-50 евро на ден –  за семейство до 4 души (студия, апартаменти), юли-август 60-80 евро. Студиото обикновено е кухня с разтегателен диван и отделна спалня с две единични или едно двойно легло. Къща в Неа Каликратия  с две спални, кухня, собствена градина на 150 метра от морето – от 80 евро – Юни-Септември, 100 евро Юли-Август (цена на вечер под наем). Има възможности за наемане за цялото лято – тогава ще е още по-изгодно.
За активните пътуващи семейства, които обичат да живеят на колела и в палатки, но с европейски условия, има огромен брой съвременни къмпинги в Халкидики. По-специално, на Касандра мога да препоръчам къмпинг Blue Dream. Но, мисля, че за самостоятелно пътуване с деца и живот на колела в морето е необходимо да се говори в детайли и отделно.

Можете да разгледате предложения за вили и апартаменти под наем в Халкидики в нашият сайт amikapartments.com

Кога да почивате с деца на Халкидики?


Разбира се, най-икономичният вариант е през Май, Юни и Септември, а и през в Юли и Август температурите са по-високи, но това не е страшно (морето и чадъра са винаги там, а и климатиците помагат). През Юли и Август морето е много топло (+26 и повече), и цените се повишават, особено на жилищата.
Обобщавайки, мога да кажа, факторите за отличната почивка с деца на п-в Халкидики са:
– Качеството на хранителните продукти, които могат да бъдат закупени от хипермаркети, магазини и пазари (между другото изискванията в Гърция за екологична храна са едни от най-високите в Европа).
– Перфектно развита инфраструктура на всяко селище.
– Запазена и забележителна природа.
– Комбинация от различни видове забавления за цялото семейство.

кораблики, Халкидики для отдыха с детьми

Който и месец да изберете за почивка в Халкидики, няма да останете разочаровани. Аз Ви обещавам!

Ако имате желание с Вашето семейство да посетите п-ов Халкидики и желаете да Ви помогнем – запишете се за нашите ВИП услуги. Така първи ще получавате на Вашият ФБ Месинджър известия за нови статии, нови ваканционни вили и апартаменти в Халкидики.

За да се запишете за ВИП услуги кликнете ТУК!

Разбира се можете и да ми се обадите на тел: 089 3456 902.

Автор:

Красимир Иванов

Споделете тази статия, ако считате, че полезна!