България е включена в 10-те най-добри туристически дестинации в света в първото издание за тази година на едно от двете най-престижни американски списания за вино и гурме култура „Wine Enthusiast“. Тя се нарежда на второ място сред страни като Италия, Испания, Франция, Нова Зеландия, Аржентина, САЩ, Германия и др. Авторите предлагат на своите читатели турове „от класическия климат на Прованс, Лондон и Райнгау до диви и драматични винени приключения в Салта, Сицилия и България“.

Съвсем близо до идеалния център на гр. София е националния „ДОМ НА ВИНОТО“. Намира се в избата на Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. А това е и най-старата изба на територията на гр. София. Домът на виното освен впечатляваща туристическа атракция е и интерес на любопитните да научат историята на виното, тайните на дегустацията и оценка на качеството.

След освобождението на местото на института е изградена бирена фабрика -пивоварна фабрика Павлово. През 50-те години на миналия век в сградата на пивоварната се създава Институтът по винарска промишленост, а в подземната част на зданието е изградена винарска изба.

Тук в продължение на десетилетия кипи усилена научна дейност – развиване на нови видове вина, провеждат се изследвания и експерименти със спиртни напитки, отлежават уникални вина.

В момента в „Дом на виното“ има отлежало вино от преди 20,30 до 70 години. Можете да видите над 150 вида вина и спиртни напитки. А дегустациите са истинско удоволствие за сетивата, водени от ведущи енолози.

При разходката из музея ще видите различни инструменти за добиване на вина от далечно и по-близко минало.

Ако желаете можете да се включите и в семинарите по дегустация организирани от музея.

Адресът на „ДОМ НА ВИНОТО“ е бул. Цар Борис III 134, входът е през цигарената фабрика откъм ул. Гусла, точно срещу висшето училище по застраховане. Необходимо е предварително записване на тел. 02/ 818 49 50 или на office@wineinbg.org.

Само на 10 минути пеша от там е нашият апартамент за нощувки ЛЮБЛЯНА.

За екипа на amikapartments  е истинско удоволствие да организира посещение на музея, като част от програмата на нашите гости.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *