От 1 август православните гръцки християни започват подготовката за честването на Успение Богородично, което всяка година се празнува с голяма почит във всички краища на страната, на 15 август.

Успение Богородично е един от най-големите религиозни празници в Гърция. Не случайно го наричат още „Великденско лято“ и месец август – месеца на Свети Панагии.

От първите дни на месец август вярващите започват пост до 15 август – до деня на Успение Богородично.

Десетки хиляди вярващи с душа, изпълнена с надежда и вяра, отиват до множеството храмове, посветени на Света Богородица, за да вземат участие в похода на чудотворните икони, да поискат прошка пред човешкият и син – Исус Христос , защото според религиозните вярвания, Божията Майка, преди да се възнесе към небето е дала обещание да се грижи за света.

 

В допълнение към религиозно поклонение, Успение Богородично   за гърците има и национално значение, защото е  свързан с националноосвободителните борби на гръцкия народ срещу османското владичество, а именно: 25 март, 1821 г., в деня на Благовещение, започва въстанието, в резултат на което Гърция се освобождава от четири века на потисничество от Османската империя.

Тази специална любов на гръцкия народ към Богородица се проявява в множество църкви и храмове на името на Дева Мария, където идват множество поклонници.

Остров Тинос е посветен на Дева Мария и през месец август там се стичат множество вярващи да се поклонят в нейната църква в търсене на милост и сбъдване на техните молитви. С наближаването на 15 август, църквата в гр. Тинос се изпълва с хора, изпълняват се религиозни служби, а в съседните улици се организират търговски панаири.

Празника в остров Тинос има и национално значение, защото в този ден почитат паметта на загиналите от италианско торпедо моряци на гръцкият кораб „Ели“, в пристанището на острова по време на Успение Богородично.

Разбира се празника Успение Богородично се празнува в цяла Гърция с много с много почит и уважение.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *